banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Kranj arrow Morski datlji - specialiteta ali nelegalni užitki?
Morski datlji - specialiteta ali nelegalni užitki? E-pošta
torek, 14. julij 2015
Medtem ko te dni številni Gorenjci potujejo na morje, se ena od morskih zgodb za mesec in pol seli na Gorenjsko. Zavod RS za varstvo narave vas do konca avgusta vabi v Mestno knjižnico Kranj na ogled razstave z naslovom Nevidne vezi. Skozi predstavitev morskih datljev in nelegalnega nabiranja, prodaje in uživanja teh prepovedanih školjk nam odstira, kako človekove aktivnosti pod morsko gladino vplivajo na naše življenje na kopnem.

Kranj_razstava_datlji.jpgRazstava je nastala v okviru projekta »Morski datlji? Ne, hvala!«, njena vsebina pa je predstavljena s pomočjo mladega para, ki se sreča na obali. Skozi njun pogovor spoznavamo svet morskih datljev; kako jim je ime in koliko so stari, kje živijo, kako jih nabirajo in zakaj to negativno vpliva na morski ekosistem ter naše življenje. Vprašamo se, katere vrste školjk je dovoljeno jesti, in ugotovimo, da je izbira pestra. Zanima nas, kdo je odgovoren za škodo v naravi in kršitev zakonodaje, spoznamo pa tudi, kako lahko pomagamo, da prekinemo verigo med nabiralci in kupci.

Razstava nas spomni na to, da dejanja vsakega štejejo in da lahko skupaj prispevamo k taki rabi morja, ki nam bo tudi dolgoročno omogočila preživetje in užitek. Razstavljeni so primeri lupin različnih vrst školjk, s pomočjo katerih se naučimo ločiti prepovedane školjke od dovoljenih. Eno od ključnih sporočil razstave je poziv k uživanju školjk, ki so gojene ali nabrane na ustrezen način.

Kranj_razstava_datlji2.jpgPoleg osveščanja potrošnikov je bila razstava pripravljena z namenom osveščanja delavcev v turizmu in gostinstvu. Prvič je bila postavljena novembra 2011 na Srednji gostinski in turistični šoli Izola, kjer so se z njeno vsebino seznanili bodoči delavci v gostinstvu. V naslednjih letih je gostovala po Sloveniji in v tujini.

Projekt »Morski datlji? Ne, hvala se je z decembrom 2012 zaključil, a tematika je vedno aktualna. Morda še toliko bolj prav v času počitnic, ko se radi predajamo soncu in morju ter uživamo v morski hrani. Razstava bo na ogled v pritličju Mestne knjižnice Kranj do 28. avgusta 2015. (Ma. K., foto: Zavod RS za varstvo narave)
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates