banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Kranj arrow Svečanost v spomin na bazoviške žrtve
Svečanost v spomin na bazoviške žrtve E-pošta
ponedeljek, 08. september 2008
kranj_bazoviskezrtve1.jpg
V teh dneh je minilo 78 let od smrti bazoviških junakov, pripadnikov rodoljubne in protifašistične organizacije Tigr, ki jih je 6. septembra 1930 dalo ustreliti italijansko fašistično sodišče. Mestna občina Kranj je v petek pripravila spominsko svečanost pri prvem spomeniku bazoviških žrtev v Prešernovem gaju, s katero so se spomnili Ferda Bidovca, Zvonimirja Miloša, Franja Marušiča in Alojza Valenčiča.

Zbranim, ki so počastili spomin na padle borce proti fašizmu, je v imenu Odbora za proslavo bazoviških žrtev pri Narodni in študijski knjižnici v Trstu spregovoril župan Občine Sovodnje ob Soči Marco Petejan. V svojem govoru je opozoril, da na drugi strani državne meje z Italijo še vedno ne upoštevajo zakona o zaščiti manjšin, ki ga je sprejela italijanska vlada. "Več kot sedem let po sprejemu zaščitnega zakona še vedno nimamo pravice do enega samega prostora v Goriškem trgovskem domu," je potožil Petejan.
 
kranj_bazoviskezrtve3.jpgkranj_bazoviskezrtve2.jpgkranj_bazoviskezrtve4.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
V spomin padlim so položili vence, svečanost pa so kulturno obogatili člani Moškega pevskega zbora iz Bazovice, dijaki Gimnazije Kranj in Pihalni orkester Mestne občine Kranj. (I. K., foto: Štefan Svete, GTV)
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates