banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Kranj arrow Gorenjska potrebuje svojo univerzo
Gorenjska potrebuje svojo univerzo E-pošta
torek, 09. september 2008
kranj_tehnolosko_sredisce4.jpg
Svetniška skupina Socialnih demokratov je včeraj popoldne v Kranju pripravila omizje na temo Kranj – tehnološko in visokošolsko središče v okviru Strategije trajnostnega razvoja Mestne občine Kranj od leta 2008 do 2023. Vsi udeleženci so bili enotni, da Gorenjska potrebuje svojo univerzo.

Član Sveta Mestne občine Kranj Aleksander Ravnikar ni skrival velikih pričakovanj: "Sam vidim, da je možnosti precej; v zasnovi višjega šolstva, v zasnovi visoko strokovnega šolstva, v tem, da imamo v Kranju dejansko že univerzitetno središče, čeprav z eno samo fakulteto." 
Vendar pa na tej poti vidi tudi veliko ovir. "Že zdavnaj je bilo podpisano pismo o nameri vseh gorenjskih županov, pa se ni zgodilo nič," je povedal za GTV.

Po mnenju državne poslanke Darje Lavtižar Bebler bo treba uskladiti zdajšnjo zakonodajo. "Tudi razvojne potrebe Slovenije kličejo po tem, da je treba sprejeti tovrstno zakonodajo. Seveda pa premišljeno zakonodajo, kjer bodo sprejete takšne rešitve, ki bodo upoštevale dejanske potrebe, razmere in seveda tudi neko vizijo razvoja Slovenije in posameznih regij."

kranj_tehnolosko_sredisce1.jpgkranj_tehnolosko_sredisce3.jpgkranj_tehnolosko_sredisce2.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Po zatrjevanju dr. Igorja Lukšiča iz Univerze v Ljubljani bi Kranj lahko postopoma dobil svojo univerzo. "Kranj ima zelo dobro industrijsko tradicijo, zelo močan intelektualni potencial. Zaledje, ki ga ima v Škofji Loki in na Jesenicah, je gotovo zadosti sposobno, da bi lahko postopno začeli razmišljati o tem, da bi postavili začetke za univerzo."

Gorenjska bi po njegovem mnenju morala najprej začeti z ustanavljanjem raziskovalnih centrov in krepitvijo kranjske fakultete,  oboje pa bi nato povezali z razvijajočim se turizmom in močnimi razvojnimi potenciali na Gorenjskem.
(I. K., A. Z., foto: Štefan Svete)
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates