banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Kranjska Gora arrow V nedeljo slovesnost ob Ruski kapelici pod Vršičem
V nedeljo slovesnost ob Ruski kapelici pod Vršičem E-pošta
petek, 24. julij 2009
kranjskagora_ruskakapelica.jpg
Zadnja nedelja v mesecu juliju je že tradicionalno posvečena spominu na več kot 300 ruskih vojakov in njihovih stražarjev, ki jih je med 1. svetovno vojno pod Vršičem zasul snežni plaz. Občina Kranjska Gora bo tudi letos v sodelovanju z Društvom Slovenija Rusija in Veleposlaništvom Ruske federacije v Ljubljani pripravila spominsko svečanost ob Ruski kapelici pod Vršičem ter druge spremljajoče prireditve.
 
Med letoma 1914 in 1918 je bila Kranjska Gora pomembno križišče vojaških prehodov. Zaradi italijanske vojne napovedi Avstriji maja 1915 je bila povezava s fronto ob Soči strateškega pomena za gradnjo ceste do Kranjske Gore prek gorskega prelaza Mojstrovka (Vršič) vse do Trente. Za gradnjo in čiščenje ceste je avstrijsko vojaško poveljstvo v letih 1915 in 1916 uporabilo okoli 12.000 ruskih vojnih ujetnikov, nekaj tisoč pa jih je pri gradnji ceste čez Vršič umrlo.

V soboto, 25. julija, ob 19. uri bo v župnijski cerkvi v Kranjski Gori potekala spominska maša, ob 20.30 pa bo v kranjskogorski dvorani Vitranc sledil nastop Ruskih Kozakov.

V nedeljo, 25. julija, bodo ob 10. uri pripravili že tradicionalno spominsko slovesnost ob Ruski kapelici. Tudi letos bo vodja ruske delegacije prva namestnica predsednika državne Dume dr. Ljubov Konstantinovna Sliska. »Pravoslavno slovesnost bo vodil arhiepiskop Jaroslavski in Rostovski Kiril, poleg vodje ruske delegacije pa bodo zbranim spregovorili tudi župan Občine Kranjska Gora Jure Žerjav, predsednik Državnega zbora dr. Pavel Gantar in akademik prof. dr. Matjaž Kmecl. Vsi govori bodo tudi prevedeni,« je povedala Vida Černe iz Občine Kranjska Gora.

Po svečanosti bo v Hotelu Larix sledilo odprtje razstave pravoslavnih ikon, na parkirišču hotela Kompas pa bodo nastopili gardisti Slovenske ter Ruske vojske. Prireditelji v šotoru Arena ob hotelu Kompas napovedujejo tudi družabno srečanje društva Slovenija Rusija in povabljencev.

»Na Rusko kapelico bodo tudi letos vozili avtobusi, in sicer od 8.15 do 9.10 izpred hotela Kompas v Kranjski Gori. Obiskovalce prosimo, da se odločijo za odhod bolj zgodaj, saj obstaja možnost, da bodo kasnejši avtobusi prepolni,« je še dodala Vida Černe. (M. J., foto: http://sl.wikipedia.org)
 
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates