banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Tržič arrow Sanacija poškodovanih mostov v Dovžanovi soteski
Sanacija poškodovanih mostov v Dovžanovi soteski E-pošta
petek, 14. avgust 2009
trzic_dovzanova_soteska.jpg
V avgustu je stekla sanacija dveh hudo poškodovanih mostov na lokalni cesti Tržič-Jelendol. Prvi se nahaja pred vhodom v Dovžanovo sotesko, ob sotočju Tržiške Bistrice in Vranjega potoka, drugi pa tik pred vasjo Jelendol. Oba mostova sta bila že dlje časa v slabem stanju, najhujše poškodbe pa so se pojavile po neurju septembra 2007.

Visoke vode so odnesle tlak mostu oz. zavarovanje dna struge med oporniki, zaradi poglobitve struge so bili mostni oporniki spodkopani in temelji razgaljeni. Prvi most v Dovžanovi soteski ima poškodovano tudi premostitev in s tem voziščno konstrukcijo, saj je rob armiranobetonske plošče deloma razpadel. Zaradi hitrega napredovanja poškodb in predvsem zaradi velike obremenjenosti mostu, ki jo povzročajo težki tovornjaki, je bila sanacija nujna.

»Na prvem mostu v Dovžanovi soteski se je izvedlo zavarovanje dna struge med mostnima opornikoma s tlakom iz kamna v betonu. Dno struge se je dodatno zavarovalo z grobo kamnito zložbo, leva in desna brežina mostu sta zaščiteni z zidom iz kamna v betonu. Poškodovana mostna plošča se bo sanirala, prav tako pa tudi poškodovan del asfaltne ceste,« so sporočili iz Občine Tržič.
 
Na drugem mostu pred vasjo Jelendol so prav tako zavarovali dno struge in sanirali močno spodkopani desni opornik. Desno brežino bodo obnovili s kamnito zložbo v dolžini 14 metrov. Predračunska vrednost del znaša približno 26.000 evrov. (S. G., foto: www.kam.si)
 
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates