banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Bled arrow Nov napad lubadarja v blejskih gozdovih
Nov napad lubadarja v blejskih gozdovih E-pošta
četrtek, 05. avgust 2010
bled_gozdovi_2010.jpg
Ko je že kazalo, da bodo gozdovi na zgornjem Gorenjskem po štirih letih neprestanih stresov, ki so jih povzročali veter, sneg in škodljivci, končno doživeli »mirno« leto, je julijska vročina omogočila nov razvoj smrekovega lubadarja. 
 
Količine napadenega oz. s strani blejskih gozdarjev Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) odkritega drevja se dnevno povečujejo za 1.000 m3 in v seštevku že presegajo lanske rekordne številke, ko je bilo na letnem nivoju saniranih 74.000 m3 lubadark. 

Napad lubadarja in pojav žarišč sta najhujša na območjih Mežakle, Radovne, pobočij in tudi že planot Pokljuke ter Jelovice. Največja žarišča dosegajo dimenzije tudi do 500 m3. 

»Lastnike gozdov pozivamo, da pregledujejo svoje gozdove, obveščajo revirne gozdarje ZGS o morebitni prisotnosti lubadarja, predvsem pa, da takoj pričnejo s sanacijo, v kolikor dobijo odločbo Zavoda za gozdove Slovenije. Lastnik gozda lahko začne s sanacijo lubadark tudi, če še ni prejel odločbe ZGS, mora pa predhodno o tem obvestiti pristojnega gozdarja ZGS,« je povedal Andrej Avsenek, vodja območne enote Bled.
(B. D., foto: Zavod za gozdove Slovenije)
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates