banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Kranj arrow Recesija v Evropi dosegla tudi Poslovno skupino Sava
Recesija v Evropi dosegla tudi Poslovno skupino Sava E-pošta
ponedeljek, 20. oktober 2008
Gospodarske razmere tako v Sloveniji kot tudi na tujih trgih dejavnostim Poslovne skupine Sava v prvih devetih mesecih letošnjega leta niso bile naklonjene. "Gospodarsko okolje je opazno slabše od tistega, s kakršnim smo računali ob pripravi poslovnih načrtov za leto 2008," menijo v poslovni skupini.

V dejavnosti Gumarstvo z zunanjetrgovinsko mrežo je padec prodajnega trga v tej panogi še posebej izrazit, odraža pa se v upadanju povpraševanja v Evropi, ki je Savin glavni prodajni trg. "Obnašanje kupcev je racionalnejše, saj zahtevajo daljše plačilne roke ter hranjenje zaloge pri nas kot dobavitelju, prav tako pa so v močnem porastu cene energentov in surovin," so pojasnili v Poslovni skupini Sava. "V dejavnosti Turizem se recesija na evropskih trgih kaže v upadanju povpraševanja po turističnih storitvah, predvsem gostov iz tradicionalnih trgov Slovenije, te pa delno že nadomeščajo gostje z novih tržišč, kot so skandinavske države, države vzhodne Evrope in Japonska."

kranj_sava1.jpgkranj_sava2.jpgkranj_sava3.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na poslovanje dejavnosti Nepremičnine je v letošnjem letu ugodno vplivala še vedno živahna aktivnost na področju gradbeništva, tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Poslovanje področja energetike, ki deluje v okviru Drugih dejavnosti, poteka v razmerah splošnega naraščanja zanimanja za gospodarno rabo energije in izrabo obnovljivih virov energije.
 
"Sava je že ob začetku finančne krize v drugi polovici leta 2007 začela z ukrepi za racionalno uporabo vseh razpoložljivih finančnih virov. Zaradi visoke bonitete v finančnem delu do sedaj nismo čutili večjih pritiskov na kreditnih trgih ob tem, da tako kot ostali čutimo pritiske na višanje stroškov financiranja. Pred temi negativnimi učinki se že od leta 2006 ščitimo z delnim zavarovanjem nivoja obrestnih mer z uporabo obrestnih zamenjav," so sporočili iz Poslovne skupine Sava.

Nastale razmere so na različne načine in zelo pomembno vplivale tudi na rezultate poslovanja vseh družb Poslovne skupine Sava. Glede na neugodno gospodarsko okolje nekatere odvisne družbe ne bodo v celoti dosegle poslovnih načrtov za leto 2008, oceno odstopanj pa pripravljajo v okviru priprave načrta za leto 2009. V danem trenutku zaradi negotovih razmer še ni mogoče napovedati, v kakšnem obsegu bo finančna kriza in z njo povezana nižja svetovna gospodarska aktivnost vplivala na poslovanje Poslovne skupine Sava v prihodnjem srednjeročnem obdobju. (B. D., foto: arhiv GTV)
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates