banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Kranj arrow Elektro Gorenjska o odločbi Urada za varstvo konkurence
Elektro Gorenjska o odločbi Urada za varstvo konkurence E-pošta
sreda, 22. oktober 2008
kranj_daljnovod.jpg
Na odločbo Urada za varstvo konkurence so se danes odzvali tudi v najmanjšem elektrodistributerju, Elektru Gorenjska. Napovedali so pritožbo, ker menijo, da je odločba nezakonita, neutemeljena in nepravilna.
 
V Elektru Gorenjska ne nasprotujejo konkurenčnosti na elektrodistribucijskem trgu, pač pa se zavedajo pomena dobre obveščenosti odjemalcev, ki so bili pred dobrim letom prvič soočeni z možnostjo izbire. Zato so Zvezi potrošnikov Slovenije že podali predlog za sodelovanje na projektih osveščanja in izobraževanja potrošnikov.

Predsednik uprave Elektra Gorenjska mag. Jože Knavs je zavrnil neupravičene sume usklajenega ravnanja pri povišanju cen električne energije, na čemer temelji odločba Urada za varstvo konkurence. Ta je Elektro Gorenjska oglobil z globo v višini 1.065.656 evrov ter odgovorno osebo v višini 20.000 evrov. Knavs je napovedal, da bo Elektro Gorenjska uporabila vsa pravna sredstva zoper ravnanje Urada. Ob tem je izjavil: "Konkurenčnosti na elektrodistribucijskem trgu nikakor ne nasprotujemo, ravno obratno, sprejemamo jo kot nekaj normalnega v naši branži. Zato se nanjo tudi intenzivno pripravljamo z razvojem projektov na področju povsem tržnih dejavnosti. Vendar pa pričakujemo, da bodo imela podjetja, ki šele dobro leto delujejo na povsem sproščenem trgu, pravično obravnavo. V konkurenčnem boju pa bo končna odločitev v rokah odjemalcev, za katere dobro vemo, da so strogi sodniki."
 
Urad za varstvo konkurence po mnenju uprave Elektra Gorenjska ni strokovno ugotovil dejanskega stanja ter nepravilno uporabil tudi področno zakonodajo. Pravna mnenja strokovnjakov kažejo, da urad pri izdaji odločbe tudi ni upošteval predpisov in veljavne prakse Evropskega sodišča, ki jasno določa, da v takšnih postopkih ni mogoče odločati brez utemeljene raziskave in brez trdnih dokazov. Urad prav tako ni pridobil ustreznih raziskav ter v odločbi ni razčistil morda najpomembnejšega vprašanja za prihodnjo konkurenčnost slovenskega elektrodistribucijskega trga: dejanske vloge države in Holdinga slovenskih elektrarn pri določanju nabavnih cen električne energije za potrebe gospodinjstev.

Postopek Urada za varstvo konkurence po besedah odgovornih v Elektru Gorenjska davkoplačevalcem povzroča stroške, pri čemer pa še sploh ni pravnomočno ugotovljeno domnevno usklajeno delovanje elektrodistributerjev. Mag. Jože Knavs je še dodal: "Da zavarujemo dobro ime podjetja in naših zaposlenih ter interese naših odjemalcev, želimo odločno pokazati, da je tovrstno ravnanje Urada za varstvo konkurence neupravičeno in nezakonito. Zato smo se odločili, da uporabimo vsa pravna sredstva, ki so nam na voljo, v nadaljnjih pravnih postopkih pa dokažemo, da so bile odločitve urada neutemeljene."
(B. D., foto: arhiv GTV)
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates