banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Videoarhiv arrow Župan pred kamero arrow V sedmih dneh, 8. maja 2011 (270. oddaja)
V sedmih dneh, 8. maja 2011 (270. oddaja) E-pošta
nedelja, 08. maj 2011
Za nami so letošnji prvomajski prazniki, ki so jih v številnih krajevnih skupnostih na Gorenjskem proslavili z dobro obiskanimi kresovanji. Prostovoljno gasilsko društvo Križe je prejšnjo soboto na Polani nad Križami pripravilo vsakoletno prvomajsko kresovanje, ki se ga je udeležilo več sto ljudi.

Najbolj obiskano prvomajsko prireditev v regiji so tudi letos pripravili na Svetem Joštu nad Kranjem, kjer se je na predvečer praznika dela in na sam praznik zbralo več tisoč ljudi iz vse Gorenjske. 

Kranjski župan Mohor Bogataj je na četrtkovi novinarski konferenci skupaj z vodstvom Osrednje knjižnice Kranj predstavil načrte o skorajšnji selitvi vseh treh knjižničnih oddelkov v prenovljene prostore nekdanje veleblagovnice Globus. Nova knjižnica naj bi svoja vrata za obiskovalce odprla tik pred dnevom državnosti.  

Mineva leto dni, odkar je bil ustanovljen Medobčinski inšpektorat Kranj. Njegovi delavci skrbijo za učinkovitejše izvrševanje inšpekcijskega in redarskega nadzora na območju občin Cerklje, Jezersko, Kranj, Naklo, Preddvor, Šenčur in Tržič. Predstavniki slednje so z dosedanjim delom redarjev zadovoljni. 

Poročali smo že, da so Elektro Gorenjska, Savske elektrarne Ljubljana in občina Žirovnica pred dnevi na parkirišču na Breznici predali v uporabo novo javno polnilnico za električna vozila. Sveža pridobitev je za tamkajšnjo občino dobrodošla, saj bo z njeno pomočjo lahko dodatno promovirala svojo bogato kulturno dediščino. 

V noči na 30. marec 1811 je v eni od rokodelskih delavnic v Tržiču izbruhnil požar, ki je uničil mesto. Zgorelo je kar 151 hiš in več deset delavnic, v ognju pa je umrlo 60 ljudi. V spomin na tragedijo, ki se je zgodila pred dvesto leti, so minulo sredo po tržiških ulicah priredili Florjanovo procesijo.
 
Med sredino spominsko mašo v župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja v Tržiču je ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres blagoslovil obnovljen stranski oltar s sliko svetega Florijana nad gorečim Tržičem, ki jo je naslikal znan slikar in freskant Matevž Langus
 
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates