banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Tržič arrow Prenova ulic v starem mestnem jedru Tržiča
Prenova ulic v starem mestnem jedru Tržiča E-pošta
ponedeljek, 17. november 2008
trzic_trzic_splosna.jpg
V starem mestnem jedru Tržiča so junija letos stekla prva obnovitvena dela na komunalni infrastrukturi. Občina Tržič je za projekt Prenova ulic v starem mestnem jedru avgusta lani pridobila nepovratna sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj. Mestno jedro Tržiča je zgodovinsko, kulturno in arhitekturno srce mesta, poudarjajo na Občini, zato mu je treba omogočiti nemoten razvoj demografskega, turističnega in družbeno-socialnega potenciala.

Župan Občine Tržič Borut Sajovic (na spodnji fotografiji) je povedal: »Operacijo Prenova ulic v starem mestnem jedru Tržiča sofinancira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 85 odstotkov verodostojno izkazanih upravičenih stroškov oziroma 942.083 evrov. Ostalih 15 odstotkov oziroma 166.250 evrov se mora zagotoviti v proračunu Občine Tržič, prav tako pa tudi plačilo davka na dodano vrednost celotnega projekta, kar znaša 221.667 evrov. Skupna vrednost investicije, vključno s spremljajočimi stroški, je ocenjena na 1,33 milijona evrov.«
 
trzic_nk-rupar_sajovic3.jpgPomoč Evropskega sklada za regionalni razvoj je za Občino Tržič zelo dobrodošla, pravi Sajovic, saj bodo lahko uresničili svoje načrte – z obnovo dotrajane komunalne infrastrukture vzpostavili pogoje za revitalizacijo mestnega jedra, Tržičanom pa v okviru operacije zagotovili nujno potrebna urejena parkirišča v tem delu mesta. »Tržičani bomo s prenovo pridobili privlačne in urejene ulice srednjeveškega mestnega jedra, ki ima status kulturnega in zgodovinskega spomenika,« dodaja tržiški župan.

Prvi ulici, v katerih je že obnovljena komunalna infrastruktura, sta Za Mošenikom, razen v delu od Tiskarne Uzar do Goloba, in Prehod. Obnovljena je javna razsvetljava, elektro omrežje, vodovod, kanalizacija, odvodnjavanje, dodatno pa so bili vgrajeni telekomunikacijski kabel, optični kabel in plinovod. Prav tako je na novo urejenih 41 parkirnih mest. »Z urejenimi parkirnimi mesti bo delno rešen  problem parkiranja v mestnem središču,« pravi Branko Žiberna, direktor Cestnega podjetja Kranj, ki je pogodbeni izvajalec del. »Z novimi parkirnimi mesti se bodo pogoji bivanja v mestnem jedru za prebivalce zagotovo izboljšali.«

Silvo Buček, prokurist javnega podjetja Komunala Tržič, je o poteku del povedal: »V Usnjarski ulici so že v celoti prenovljeni vodovod, kanalizacija, odvodnjavanje, elektro omrežje in javna razsvetljava, prav tako pa so vgrajeni telekomunikacijski kabel, optični kabel in plinovod.«

Do konca leta 2008 je izvajalec načrtoval izvedbo celotne obnove ulice Za Mošenikom, vendar so ugotovili, da je obrežni zid od mosta čez Mošenik do Goloba v zelo slabem stanju in nadzidava ograje po projektu ni izvedljiva. »Predhodno bo treba sanirati obrežni zid na levi strani Mošenika. Izvajalec teh del je VGP Novo mesto, ki je bil izbran kot najugodnejši ponudnik. Sanacijska dela bodo predvidoma izvedena do konca leta 2008.
 
Izvajalec del Cestno podjetje Kranj s podizvajalcem javnega podjetja Komunala Tržič trenutno izvaja pogodbena dela v Čevljarski ulici. Ulice v mestnem jedru bodo na novo asfaltirane, vozne površine pa so ločene z dvojnim nizom granitnih kock v skladu s pogoji kulturnovarstvenega soglasja. Na ulicah Za Mošenikom, Prehod in v Usnjarski ulici je v celoti položen grobi asfalt, enako so urejena tudi parkirna mesta. Če bodo vremenske razmere omogočale, bo fini asfalt položen še v novembru 2008, v nasprotnem primeru bo treba pri vseh pokrovih jaškov izvesti ustrezno zaščito, kar bo omogočalo nemoteno pluženje snega,«  je povedala Jasna Kavčič, vodja Urada za urejanje prostora Občine Tržič in vodja projekta Prenove ulic v starem mestnem jedru Tržiča.

Od sredine februarja do konca junija 2009 se bodo izvedbena dela nadaljevala na Muzejski in Fužinski ulici. O poteku prenove bo Občina Tržič svoje občane redno obveščala prek lokalnih medijev. (B. D., foto: arhiv GTV)
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates