banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Videoarhiv arrow Poročila za gluhe arrow Gorenjska poročila ob kulturnem prazniku, 8. februar 2012
Gorenjska poročila ob kulturnem prazniku, 8. februar 2012 E-pošta
sreda, 08. februar 2012

Kranj, Prešernovo mesto, je ob današnjem kulturnem prazniku obiskal predsednik države dr. Danilo Türk. Najprej se je s kranjskim županom Mohorjem Bogatajem sestal v Mestni hiši, nato pa sta na Glavnem trgu pozdravila vse obiskovalce jubilejnega Prešernovega semnja.

Bogat Prešernov semenj je povsem napolnil staro kranjsko mestno jedro. Dela prost dan je kljub mrazu v Prešernovo mesto privabil ljudi iz vse Gorenjske. Naša ekipa se je pomešala med množico in mimoidoče povprašala, kaj jim pomeni kulturni praznik in kako dobro poznajo Prešernove pesmi.

Na Prešernovi ulici in Glavnem trgu v Kranju je bilo že včeraj popoldne precej živahno. Mešani pevski zbor Iskra je pred Prešernovo hišo izvedel tradicionalno podoknico, ob vodnjaku na Glavnem trgu je sledil nastop Kranjskega kvinteta, pred Prešernovim gledališčem pa je pesnika pozdravil Obrtniški pevski zbor iz Kranja. Spomin na velikana slovenske poezije so včeraj v Prešernovem gaju počastili tudi člani Akademskega pevskega zbora France Prešeren

Prešernov grob je danes dopoldne obiskal tudi odhajajoči minister za kulturo dr. Boštjan Žekš in skupaj s kranjskim županom položil venec k spominskemu obeležju. 

Potem ko so sinoči v Cankarjevem domu v Ljubljani slovesno podelili Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada, so danes dopoldne v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju odprli razstavo o letošnjih prejemnikih najvišjih priznanj na področju kulture.

V predprazničnem vzdušju so že včeraj zvečer v kulturnem domu v Šenčurju priredili proslavo z naslovom Cikel življenja. Člani Kulturno-umetniškega društva Valentin Kokalj Visoko so v čast prazniku igrali, peli in recitirali Prešernove pesmi.

Praznovanju kulturnega praznika so se pridružili tudi v Spodnjih Bitnjah. V galeriji Steklarstva Jugovic so včeraj odprli že 35. samostojno fotografsko razstavo Boštjana Gunčarja z naslovom Na vrvi.
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates