banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Tržič arrow Že peta sončna elektrarna na Gorenjskem
Že peta sončna elektrarna na Gorenjskem E-pošta
torek, 23. december 2008
Gorenjske elektrarne, hčerinska družba Elektra Gorenjska, so danes v obratovanje vključile novo, že peto fotonapetostno elektrarno, in sicer na strehi Osnovne šole Križe v Tržiču. Z novo pridobitvijo v vrednosti 348.000 evrov so postali vodilni proizvajalec električne energije v Sloveniji. Skupna inštalirana moč sončnih elektrarn znaša 277 kW, kar predstavlja četrtino celotne proizvedene sončne energije v Sloveniji. V enem letu so tako prispevali k zmanjšanju 159 ton izpustov CO2 oziroma ohranili 432 dreves.

Fotonapetostna elektrarna je plod partnerskega sodelovanja med Gorenjskimi elektrarnami, Občino Tržič ter Osnovno šolo Križe. Na strehi šole je 374 fotonapetostnih modulov proizvajalca Bisol iz Prebolda. Moduli nosijo oznako »narejeno v Sloveniji« in so izdelani iz visokokakovostnih ter preizkušenih materialov, s katerimi dosegajo visoke vršne moči. Proizvodnja modulov temelji na strogih merilih zagotavljanja kakovosti na vsakem koraku proizvodnega procesa, s čemer je omogočeno dolgoročno stabilno delovanje modulov in kljubovanje najbolj strogim načinom obratovanja. Skupna inštalirana moč fotonapetostne elektrarne na Osnovni šoli Križe znaša 80 kilovatov (kW), letna proizvodnja pa 87.000 kWh. Vrednost investicije znaša 348.000 evrov.
 
trzic_soncna_elektrarna1.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ob novi pridobitvi je direktor Gorenjskih elektrarn mag. Marko Čarman dejal: "Gre za našo tretjo sončno elektrarno, ki je plod partnerstva med izobraževalno ustanovo in Gorenjskimi elektrarnami. Želimo si, da poleg proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov svoje znanje in spoznanja prenašamo tudi na druge generacije. S tem prispevamo svoj delež k večjemu ozaveščanju mladih in širše javnosti o obnovljivih virih energije.
 
Mladi so namreč tista ciljna skupina, ki bo nedvomno največ storila pri ohranjanju okolja v prihodnosti in tako znala uspešneje sobivati z naravo ter ohranjati dediščino razvoja sodobne družbe. Osnovna šola Križe, ki se oskrbuje z energijo iz obnovljivih virov, je energetsko neodvisna, saj sončna elektrarna na strehi proizvede več električne energije, kot jo šola porabi. Dodaten prispevek k pomembnosti izgradnje elektrarne so izbrani fotonapetostni moduli slovenskega proizvajalca. To pomeni, da posledično prispevamo k razvoju domače znanosti ter industrije opreme za fotonapetostne sisteme."
(B. D., foto: Gorenjske elektrarne)
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates