banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Kranjska Gora arrow Poostren nadzor nad kranjskogorskimi kolesarji
Poostren nadzor nad kranjskogorskimi kolesarji E-pošta
nedelja, 11. avgust 2013
Jesenice_spominski_izlet_2012_thumb.jpg
Kolesarska sezona se nadaljuje tudi v avgustu. Takšna oblika preživljanja prostega časa ni nekaj novega, saj je kolo eno najbolj priljubljenih prevoznih sredstev. Za otroke je npr. tudi igralo, odrasli pa ga čedalje pogosteje uporabljajo ne le za prevoz, temveč tudi za rekreacijo. Zato rek Vsi na kolo za zdravo telo! še kako velja. Vendar pa moramo pri kolesarjenju dobro poskrbeti za svojo varnost, saj so kolesarji poleg pešcev najbolj ogrožena in izpostavljena skupina prometnih udeležencev. 

Kranjskogorski policisti so danes med 9. in 11. uro na kolesarski poti med Mojstrano in Ratečam pri Kranjski Gori izvedli poostren nadzor nad kolesarji in pri tem ugotavljali, ali ti upoštevajo prometna pravila, in preverjali, kako skrbijo za svojo varnost. Oboje je namreč pomembno, če želimo zdravo, aktivno in prijetno, pa tudi varno na kolo. Poostren nadzor nad kolesarji je pomemben še zaradi dvojega. Število kolesarjev se v kranjskogorski občini povečuje iz leta v leto, kolesarjenje pa je za mnoge posameznike in družine postalo priljubljen način preživljanja prostega časa in tudi aktivnega preživljanja dopusta. Opazno je tudi naraščanje števila kolesarjev v prometu, predvsem ob koncih tedna, izrazito pa izstopa med letno turistično sezono, ko Kranjsko Goro z okolico obišče več 10.000 domačih in tujih gostov

Vse našteto vpliva na varnost kolesarjev in prometa. Če so kranjskogorski policisti na območju Kranjske Gore v letu 2009 obravnavali vsega tri prometne nesreče z udeležbo kolesarjev, jih je bilo v letih 2010 in 2011 že po sedem letno, lani pa je bilo nesreč že 12. Podobno naraščanje števila nesreč je opazno tudi letos, saj so kranjskogorski policisti obravnavali že sedem nesreč kolesarjev, v katerih sta se dva huje telesno poškodovala, trije pa lažje.
 
Medtem se je na gorenjskih cestah zgodilo 74 (lani 78) prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev. Dva (1) kolesarja sta zaradi posledic nesreč umrla, 18 (15) je bilo hudo, 46 (48) pa lažje telesno poškodovanih. Kolesarji so bili povzročitelji nesreč v 42 primerih. Kolesarji so tudi sicer v najhujših prometnih nesrečah v več kot polovici primerov povzročitelji nesreče. Izstopa tudi podatek, da so policisti v letošnjem letu obravnavali že 181 kršitev kolesarjev, lani v enakem obdobju samo 87. (Bojan Kos, Policijska uprava Kranj, foto: arhiv GTV)
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates