banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Kranj arrow Kranj ta konec tedna v znamenju lajnarjev
Kranj ta konec tedna v znamenju lajnarjev E-pošta
ponedeljek, 14. julij 2014
Kranj_Rastislav_Rastko_Tepina.jpg
Potujoče gledališče Kranjski komedijanti že vrsto let obuja tradicijo lajnarstva v Kranju. Lajnarji so nepogrešljivi del Prešernovega smenja, enega največjih dogodkov v Sloveniji, ki 8. februarja obeležuje spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna

Zavod za turizem Kranj je lani v gorenjski prestolnici priredil 1. Poletni mednarodni lajnarski festival in tako mestu dodal novo dimenzijo. Mesec julij pa ni bil izbran naključno. Leta 1846 je dr. France Prešeren vložil svojo šesto prošnjo za advokaturo. Konec meseca, natančneje 22. julija, so pesniku odobrili mesto advokata v Kranju. V spomin na ta dogodek so organizatorji želeli popestriti dogajanje v mestu z glasbo in oblačili iz tistega časa. 

Ulice in mestne trge bo ta konec tedna znova preplavila glasba iz 19. stoletja. Tokrat v mednarodni preobleki, saj se bo dogodka udeležilo kar 26 lajnarjev s petnajstimi lajnami iz različnih evropskih držav: Nemčije, Avstrije, Francije, Češke, Slovaške, Madžarske, Poljske, Hrvaške in Slovenije. Lajnarjem boste lahko prisluhnili v petek od 19. do 20. ure, v soboto od 10. ure do 12.30 in v nedeljo od 10. do 12. ure. (B. K.)

 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates