banner_gtv_spletna_202103.png
Mohor Bogataj in Boštjan Trilar na zaslišanju GTV E-pošta
četrtek, 16. oktober 2014
a_mohortrilar.png Uredništvo Gorenjske televizije je pred drugim krogom volitev na oba županska kandidata v Kranju, Boštjana Trilarja in Mohorja Bogataja, naslovilo devet vprašanj, povezanih z lokalno problematiko. Njune odgovore objavljamo v celoti.
 
 1.  Kaj boste storili prvi dan po izvolitvi za župana Mestne občine Kranj?  
mohorbogataj.png MOHOR BOGATAJ: Zame bo to že četrti županski mandat. Cilji za naprej so opredeljeni, delo je utečeno in ga bom samo nadaljeval.  
  BOŠTJAN TRILAR: Kampanja traja že dalj časa, zato bom po volitvah dan ali dva izkoristil za predah, nato pa začel s pripravami na delo.   bostjantrilar.png
     
 2.  Pred novim županom bo zahtevna naloga razporeditve nove občinske uprave. Kakšni bodo vaši prvi ukrepi?  
mohorbogataj.png MOHOR BOGATAJ: Reorganizacijo občinske uprave smo opravili leta 2011. Tako, kot je sedaj strukturirana, dobro deluje, potrebna pa so stalna prilagajanja spremembam in izboljšavam dela.   
  BOŠTJAN TRILAR: Ko bom izvoljen za župana, bo eden prvih ukrepov povečanje učinkovitosti in motiviranosti občinske uprave. Zelo hitro bo potrebno pripraviti projekte za črpanje evropskih sredstev, ki jih trenutno še ni. Potenciala je do petnajst milijonov evrov, in sicer v pripravljenem, a še ne sprejetem operativnem načrtu Republike Slovenije za urbani razvoj, energetsko prenovo, socialno podjetništvo in kohezijo. V začetku leta 2015 bomo pripravili etični kodeks, ki bo veljal za vse funkcionarje v Mestni občini Kranj. Le-ta bo opredeljeval ničelno toleranco do aktualnih spornih praks, korupcije in klientelizma, zavezo o prebivanju funkcionarjev v Mestni občini Kranj. bostjantrilar.png
     
 3. Najbolj aktualen občinski projekt je trenutno projekt gorenjske komunalne infrastrukture - Gorki. Kako bo pod vašim vodenjem občine potekal v prihodnje? Vam bo uspelo ujeti zakonske roke, saj bi v nasprotnem primeru morali vračati kohezijska sredstva?  
mohorbogataj.png MOHOR BOGATAJ: Projekta gradnje kanalizacijskega omrežja in vodovoda sta res najbolj zahtevna doslej, tako finančno kot organizacijsko. Zato je toliko bolj pomembno, da je sodelovanje stroke in politike stalno prisotno in čim bolj usklajeno. Prav župan ima tu precejšnjo vlogo, zlasti pri povezovanju občine z državnimi strukturami, ki odločajo o prilivih denarja iz naslova subvencije iz evropskih sredstev.    
  BOŠTJAN TRILAR: Najprej bomo naredili celovit pregled projekta Gorki, da bi prenehali s škodljivimi praksami in projekt pravočasno zaključili. Rok za dokončanje del je 20. december 2015, dela pa so se šele dobro začela, zato bomo morali revizijo izvajati paralelno z delom na terenu. Kot nakazuje trenutno stanje, je bilo na projektu že veliko zamujenega. bostjantrilar.png
     
 4.  Parkiranje je naše vsakodnevno "zlo". Kaj boste storili v naslednjih letih za odpravo parkirne problematike v Kranju?   
mohorbogataj.png MOHOR BOGATAJ: Vsako leto občina uredi določeno število javnih parkirnih mest, kolikor zmore občinski proračun. Ta teden smo začeli graditi 32 parkirnih mest v Šorlijevem naselju. Prav tako se v sodelovanju z lastnikom zemljišča kaže dobra možnost za ureditev parkirnih mest na lokaciji nekdanje Stare Save za potrebe obiskovalcev, ki imajo opravke v centru Kranja.    
  BOŠTJAN TRILAR: Pred dnevi smo pridobili informacijo, da bo Zavarovalnica Triglav predala v najem MOK območje Stare Save. Zelo hitra in učinkovita rešitev za to področje je izdelava parkirnih prostorov za stanovalce in obiskovalce mestnega središča, avtodome in ureditev zelenih površin. Za rešitev problema v stanovanjskih soseskah pa bomo na MOK pospešili določitev funkcionalnih zemljišč objektov. bostjantrilar.png
     
 5. V mestu se potiho in na glas že več kot 40 let govori o novi avtobusni postaji. Kaj nameravate kot župan narediti na tem področju?   
mohorbogataj.png MOHOR BOGATAJ: Projekt novega avtobusnega terminala je v pripravi in ima veliko možnosti za pridobitev EU sredstev, kar so potrdili tudi na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Rešujemo probleme dostopnosti, avtobusni terminal umeščamo med šolski center Zlato polje in Zdravstveni dom Kranj, zagotovljena je bližina dostopa do ostalih javnih funkcij mesta in centra Kranja. Pomembno je tudi, da bo terminal poleg avtobusne postaje ponudil še prostore za potrebe zdravstvenega doma, lekarniške dejavnosti in 400 parkirnih mest.   
  BOŠTJAN TRILAR: Idealna situacija za avtobusno postajo bi bila kombinacija avtobusne in železniške postaje, s prenovo obeh. Verjamem pa, da je to v tem trenutku finančno zelo težko izvedljivo. Težko pa se strinjam z načrti prenove avtobusne postaje, kot je predstavljeno v osnutku nove strategije razvoja Kranja.  bostjantrilar.png
     
 6. Staro mestno jedro Kranja že dolgo umira. Kako ga nameravate oživeti in tudi podjetnike pripeljati v mestno jedro ?  
mohorbogataj.png MOHOR BOGATAJ: Nekaj ukrepov je (poleg precejšnje aktivnosti pri prireditvah in drugih dogodkih) že izvedenih: uvedba koordinatorja za mestno jedro (city managerja), subvencioniranje najemnin poslovnih prostorov in pomoč pri promociji obrti in trgovine posebej za staro mesto. Za naprej vidimo ureditev tržnice, kanjona Kokre kot rekreativne (tudi adrenalinske) zelene površine, še povečano skrb za promocijo dogodkov in dejavnosti, pritegnitev butične ponudbe izdelkov in storitev.  
  BOŠTJAN TRILAR: Pri Več za Kranj zagovarjamo več ukrepov s takojšnjim učinkom in z obstoječimi občinskimi viri. Po enem od naših načel Več sodelovanja sem se že pogovarjal z nekaterimi deležniki, na primer z večinskim lastnikom Kranjske tržnice. Tako bomo: na obstoječi lokaciji v sodelovanju z lastniki preuredili tržnico, da bo obiskovalcem in prodajalcem bolj prijazna; uredili prometni režim v mestnem jedru z ureditvijo večjega števila parkirnih mest ob Likozarjevi ulici; administrativne funkcije javne uprave v največji možni meri preselili v mestno središče in k temu skušali spodbuditi tudi zasebni sektor; v mestnem jedru namenili prostore za delovanje društev, zasebnih zavodov, samostojnim kulturnim ustvarjalcem, ki s svojim delovanjem lahko pripomorejo k oživitvi mestnega jedra; v oživitev mestnega jedra z rednimi in novimi dejavnostmi ter programi vključili vse javne zavode Mestne občine Kranj; povečali število dogodkov na javnih površinah v vseh letnih časih; preko prireditev in dogodkov s skupno tržno znamko preko nacionalnih medijev ponudbo Kranja približali vsem prebivalcem osrednje slovenske regije idr.  bostjantrilar.png
     
 7. Pred kratkim je bila predstavljena nova strategija trajnostnega razvoja Kranja. Česa se boste kot župan v strategiji najprej lotili?   
mohorbogataj.png MOHOR BOGATAJ: Strategijo trajnostnega razvoja dejansko aktualiziramo na pogoje, ki bodo veljali v naslednjih letih za pridobivanje evropskih sredstev. Nadaljevali bomo projekta gradnje kanalizacije in čistilne naprave ter vodovoda, da bosta pravočasno zaključena do konca leta 2015. Nadaljevali bomo tudi s sanacijo javnih stavb – naslednja je na vrsti osnovna šola Orehek. Prav tako bomo šli v 2. fazo energetske prenove zdravstvenega doma v Kranju.  
  BOŠTJAN TRILAR: Osnutek nove strategije razvoja MOK je bil v javni obravnavi v poletnih mesecih 2014, zgolj za potrebe volilne kampanje aktualnega župana. Sam menim, da se je potrebno strategije lotiti bolj resno, v sodelovanju z vsemi Kranjčani in Kranjčankami. Sestavni del te strategije mora biti tudi izvedbeni časovni plan in sam se ga bom kot župan seveda držal.  bostjantrilar.png
     
 8. Ali veste, da je v Sloveniji v vsaki regiji vsaj ena regionalna televizija? Občine jih finančno mnogo izdatneje financirajo, kot to počne občina Mestna občina Kranj. Kako bi lahko po vašem to stanje izboljšali?   
mohorbogataj.png MOHOR BOGATAJ: V celoti gledano mestna občina Kranj za zakup prostora v lokalnih medijih namenja kar precejšnja sredstva, več kot 120.000 evrov letno. Od tega delež za Gorenjsko televizijo trenutno znaša okoli 10 odstotkov. Vsekakor pa bi kazalo proučiti, kakšne so sploh normativne možnosti in seveda vsebinske, da se razširi obseg sodelovanja občine in zasebne televizije, kot je vaša.   
  BOŠTJAN TRILAR: Da bi pritrdil vaši trditvi, bi moral imeti za celotno Slovenijo zbrane konkretnejše podatke. Sam ne vidim razloga, da bi bila regionalna televizijska postaja v Kranju na slabšem kot drugod po Sloveniji. V kolikor pa to drži, se morate za razloge obrniti na aktualnega župana. bostjantrilar.png
     
 9. Kako boste delovanje Gorenjske televizije za večjo obveščenost občanov podprli v naslednjem mandatnem obdobju?  
mohorbogataj.png MOHOR BOGATAJ: Mislim, da je pobuda na vaši strani. Poznate svojo stroko in prepričan sem, da že tudi veste, kako bi želeli razširiti sodelovanje z občino. Naslednji korak je, da uskladimo vaše predloge in zmožnosti občinskega proračuna.  
  BOŠTJAN TRILAR: Za transparentnost delovanja občine je obveščanje občanov ključnega pomena in z vsemi lokalnimi mediji bo treba o načinu sodelovanja poiskati dogovor. bostjantrilar.png

 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates