banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Bohinj arrow Razstava jugoslovanskih odlikovanj v Bohinjski Bistrici
Razstava jugoslovanskih odlikovanj v Bohinjski Bistrici E-pošta
torek, 28. april 2009
bohinj_razstava_medalj1.jpg
V Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici bodo v četrtek ob 17. uri odprli razstavo Odlikovanja Jugoslavije 1943-1990, ki jo je pripravil avtor Mišo Serajnik v sodelovanju z Muzejskim društvom Žiga Zois iz Bohinja in Zvezo združenj borcev za vrednote NOB.
 
Že preprosta ljudstva pred več tisoč leti so svojim junakom v boju podeljevala lepo okrašeno orožje. Egipčani so že podeljevali priznanje Zlatega skarabeja. Rimljani so na glave odlikovanim  polagali različne corone oz. zlate vence. V zgodnjem srednjem veku je bilo pogosto odlikovanje meč.
 
Prvo odlikovanje, kot ga razumemo danes, se pojavi v 15. stoletju. To je burgundski Viteški red zlatega runa, ki so ga v avstrijskem cesarstvu podeljevali vse do leta 1918. Zanimivo je slovensko partizansko odlikovanje Red partizanske zvezde, ki je bilo izdelano iz blaga in prvič podeljeno leta 1942.
 
Prva redka uradna jugoslovanska odlikovanja so bila podeljena leta 1943, izdelana pa so bila v Rusiji. Večina odlikovanj je bila ustanovljena med letoma 1945 in 1954. Zadnje ustanovljeno odlikovanje Red velike jugoslovanske zvezde je bilo ustanovljeno in podeljeno leta 1964. Najdražje jugoslovansko odlikovanje je Red svobode, ki je bilo narejeno iz rubinov, 60 briljantov in enega diamanta. Edina država na svetu, ki ne pozna odlikovanj, je Švica. (J. M., foto: Gorenjski muzej)
 
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates