banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow policijska kronika arrow Kriminalisti odkrili tihotapce prepovedanih drog
Kriminalisti odkrili tihotapce prepovedanih drog E-pošta
četrtek, 23. julij 2015
Gorenjski kriminalisti so prejšnji konec tedna v sodelovanju z deželnim kriminalističnim uradom avstrijske Koroške uspešno zaključili obsežno, zahtevno in dlje časa trajajočo mednarodno kriminalistično preiskavo, v kateri so obravnavali dobro organizirano kriminalno združbo, ki se je več let intenzivno ukvarjala z mednarodno preprodajo in tihotapljenjem prepovedanih drog.

Kranj_policijska_preiskava_droge_2015.jpg Vodja deželnega kriminalističnega urada na avstrijskem Koroškem Gottlieb Türk in vodja kranjskega sektorja kriminalistične policije Primož Donoša (na fotografiji) sta na današnji novinarski konferenci pojasnila, da so gorenjski kriminalisti obravnavali devet, avstrijski kriminalisti pa okoli 40 oseb, med katerimi so mnoge osumljene več deset kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog.

V zaključnih operativnih aktivnostih – šlo je za 17 hišnih preiskav v obeh državah – so kriminalisti pri osumljencih zasegli več različnih vrst manjših količin prepovedanih drog in predmete za njihovo preprodajo, ki zelo verjetno izvirajo iz premoženjskih kaznivih dejanj, pri čemer izvor še ugotavljajo.
K preiskovalni sodnici okrožnega sodišča v Kranju so bile prejšnji teden prepeljane tri osebe, v Avstriji pa sta bili istočasno pridržani dve – vseh pet je v priporu.

Kranj_preprodajalci_drog_2015_2.JPGAktivnosti v Avstriji so sicer potekale že od leta 2012, v Sloveniji pa intenzivno od marca letos, ko so avstrijski kriminalisti v Celovcu zaradi prodaje enega kilograma heroina obravnavali slovenskega in avstrijskega državljana. Obema so avstrijski kriminalisti takrat odvzeli prostost, Avstrijca pa so tudi priprli, vendar je ta kljub temu s kriminalnimi aktivnostmi nadaljeval iz avstrijskih zaporov, saj se je s slovenskimi organizatorji še vedno dogovarjal za nove pošiljke prepovedanih drog iz Slovenije v Avstrijo.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili še, da so se osumljenci, stari od 20 do 30 let, z drogo oskrbovali pri 29-letnemu Ljubljančanu, ki je s 27-letnim Tržičanom vodil organizirano kriminalno združbo. Organizatorja sta do marca, ko je bil naročnik prijet, za prevoz droge uporabljala člane svoje družbe, državljane Slovenije, ti pa so drogo v Celovec prevažali z avtomobili nižjega in srednjega cenovnega razreda.

Kranj_preprodajalci_drog_2015_1.JPGDroga je bila namenjena enemu naročniku in nadaljnji ulični preprodaji, kar je trajalo najmanj od leta 2012. Avstrijski trg se je z drogo, večinoma je šlo za srednje količine, oskrboval mesečno, preprodajali pa so heroin, kokain  in  konopljo. V nekaj letih so osumljenci preprodali okoli 50 kilogramov heroina ter neugotovljene količine kokaina in konoplje, v skupni vrednosti okrog milijon evrov.

Po marcu je organizacijo prevoza in tudi vse nadaljnje preprodaje dobavljenih prepovedanih drog prevzel avstrijski del kriminalne združbe, ki je z delom zaslužka financiral potrebe za lastno uživanje droge in tudi stroške že priprtih osumljencev. Za kazniva dejanja, ki so jih v povezavi z drogami osumljeni slovenski državljani in so bila storjena v Sloveniji, je predpisana do 15-letna, v Avstriji pa 11-letna zaporna kazen. (A. K., foto: Policijska uprava Kranj)
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates