banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Videoarhiv arrow Skrbimo za zdravje arrow Knjižnice povezujejo: Zmoremo – čez ovire do oviranih
Knjižnice povezujejo: Zmoremo – čez ovire do oviranih E-pošta
četrtek, 15. oktober 2015
Združenje splošnih knjižnic s projektom Knjižnice povezujejo izvaja nacionalno zagovorniško kampanjo, s katero želi pokazati vlogo splošnih knjižnic v premagovanju socialne izključenosti. Takšno kampanjo je mogoče izvesti le, če so na voljo verodostojni primeri in dokazani vplivi storitev knjižnic na izbrane ciljne skupine. Zato je k sodelovanju povabilo šest knjižnic, ki že izvajajo storitve za podporo socialni vključenosti. Te so sistematično izmerile vplive teh storitev na uporabnike in uporabljajo te podatke za zagovorniško kampanjo v lokalnem okolju.

V združenju želijo tudi preseči splošno razširjeno razumevanje knjižnic kot izključno kulturnih institucij. Raziskava javnega mnenja med uporabniki in neuporabniki leta 2011 je pokazala, da 97 % anketiranih podpira splošne knjižnice, res pa je tudi, da jih večina povezuje z izposojo knjig, ne pa tudi z vrsto drugih storitev, ki jih knjižnice izvajajo. Socialno vključevanje kot glavno temo projekta so izbrali zato, ker vrsta splošnih knjižnic že izvaja različne programe za posebne skupine uporabnikov, kot so iskalci zaposlitve, rejniške družine, starejši, etnične skupine, bolniki. Zaradi vedno večje socialne neenakosti tako slovenski kot evropski strateški dokumenti za prihodnje fiskalno obdobje izpostavljajo socialno izključenost kot enega večjih problemov sodobne družbe. S projektom želijo dokazati, da so splošne knjižnice pomemben akter, ki lahko blaži velike družbene neenakosti.

V projektu sodelujejo Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Knjižnica Brežice, Splošna knjižnica Ljutomer, Medgeneracijsko branje v Domu starejših občanov Ljutomer, Mestna knjižnica Ljubljana, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in Knjižnica Antona Tomaža Linharta Radovljica. Vabljeni k ogledu!
 
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates