banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Žirovnica arrow Gorenjski župani o socialnem položaju upokojencev
Gorenjski župani o socialnem položaju upokojencev E-pošta
torek, 09. september 2008

Ne zgodi se prav pogosto, da bi bili gorenjski župani tako enotni, kot so ravno pri ocenah socialnega položaja upokojencev v regiji. Župani se namreč strinjajo, da upokojenska, največja populacija ljudi v Sloveniji, živi slabo in da si zasluži boljše življenje. Lokalne skupnosti si zato prizadevajo, da bi svojim upokojencem omogočile kar največ.

zirovnica_zupan_leopold_pogacar.jpg

 

 

 

 

 

 

župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar (foto: GTV)

"Če gledamo z vidika države, bodo gotovo trdili, da je vse urejeno, poskrbljeno. Če pa gledamo z vidika upokojencev, sem prepričan, da je položaj takšen, da bi se dalo še marsikaj postoriti,« je za GTV povedal žirovniški župan Leopold Pogačar in dodal, da si v občini želijo, da bi za upokojence zgradili nov dom starejših občanov.

jesenice_zupan_tomaz_mencinger.jpg

 

 

 

 

 

 

župan Občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger (foto: GTV)

Na Jesenicah se radi pohvalijo z zelo dejavnim društvom upokojencev, ki letos praznuje 60 let. »Prepričan sem, da so to ljudje, posamezniki, ki so ogromno prispevali za razvoj same države kot take in da bo treba tudi njim dati nekaj konkretnega, ne samo 10, 20 evrov. Prepričan sem, da bo tudi nova vlada - kakršna koli že bo - morala tej populaciji, ki predstavlja četrtino prebivalstva v Sloveniji, posvetiti posebno pozornost,« je dejal jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger.

radovljica_zupan_janko_sebastijan_stusek.jpg

 

 

 

 

 

 

župan Občine Radovljica Janko Sebastijan Stušek (foto: GTV)

Radovljiški župan Janko Sebastijan Stušek meni, da je treba pokojnine usklajevati z neto plačami. »Upokojencev je veliko, preko 500.000, zato so tudi razlike med njimi velike. Vendar sem globoko prepričan: to je družba, ki je pravzaprav ustvarila to, kar Slovenija ima. To je populacija, ki ji je država z dodatkom priznala, da jih je najmanj slaba polovica revnih in da imajo velike težave. Država bi morala urediti njihove pokojnine na neto plače, ker oni tudi dobijo neto pokojnine. To je nujno, kar bo potrebno urediti.«

kranjskagora_zupan_jure_zerjav.jpg

 

 

 

 

 

 

župan Občine Kranjska Gora Jure Žerjav (foto: GTV)

Kranjskogorski župan Jure Žerjav se sprašuje, koliko koristi imajo upokojenci od bruseljskega proračuna. »Pritožbe upokojencev, da ne živijo dobro, so utemeljene, kajti nenazadnje gre za generacijo, ki je postavila temelje današnje države in današnjega standarda. Da po štiridesetih letih trdega dela ne dobijo toliko pokojnine, da bi lahko normalno preživeli svojo jesen življenja ... Mislim, da so take razmere nesprejemljive.«

kranj_zupan_damijan_perne.jpg

 

 

 

 

 

 

župan Mestne občine Kranj Damijan Perne (foto: GTV)

Da si starejši zaslužijo boljše življenje, je prepričan tudi župan Mestne občine Kranj Damijan Perne. »Trenutno življenje upokojencev v Sloveniji ni rožnato. Jaz sem prepričan, da bi si s svojim znanjem in vsem tistim, kar so storili za nas, pravzaprav zaslužili nekaj več. Životarjenje s tako majhnimi pokojninami, kot jih ima trenutno večina upokojencev, bi bilo potrebno spremeniti.« (I. K., A. Z., foto: Štefan Svete, GTV)

 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates