banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Kranj arrow 22. julij - še en dan v spomin na slovitega Prešerna
22. julij - še en dan v spomin na slovitega Prešerna E-pošta
ponedeljek, 20. julij 2009
kranj_france_preseren.jpg
V Ateljeju Puhart in Gorenjskem muzeju so se domislili 22. julija kot novega termina v nizu kranjskih dogodkov v čast Francetu Prešernu, s katerim želijo opozoriti na izjemno prelomnico v pesnikovem življenju, ki ga je pripeljala v Kranj. Daljnega 22. julija 1846 je takratna dunajska oblast Prešernu končno odobrila odvetniško pisarno v Kranju, istega dne pa je, prav tako na podlagi šeste prošnje, pridobil tudi dovoljenje za izdajo svojih Poezij.

Kot so sporočili iz Gorenjskega muzeja, želijo počastiti ta dva velika dogodka, ki sta bila izjemnega pomena ne le za Prešerna, ampak za slovenski jezik in s tem za našo nacionalno identiteto, advokatura v Kranju pa za naše mesto in slovenske pravnike. Kranj se danes ponaša kot kraj s številnimi kulturnimi dejstvi Prešernovega imena. V času med dvema praznikoma, posvečenima kulturi in Prešernu kot njenemu simbolu (8. februar in 3. december), ki ju Kranj že bogato obeležuje, se novi datum 22. julij ponuja kot tretji člen Prešernove trojice.

"Dobrodošel bo kot sredinski dogodek, v času poletnega oživljanja mestnega utripa bo prispeval k turistični ponudbi mesta, morda pa bi lahko postal tudi praznik slovenskih odvetnikov in vseh pravnikov. Skratka, obeleženje 22. julija v Kranju lahko postane še eno tradicionalno kulturno dogajanje na Prešernu ustreznem nivoju, po katerem zgodovinsko mestno jedro Kranja skupaj z drugimi vrhunskimi kulturnimi dogodki postaja vse bolj prepoznavno," so prepričani v Gorenjskem muzeju.

Za letošnjo, prvo prireditev so v Ateljeju Puhart za izvedbo idejne zasnove dogodka privabili k sodelovanju ansambel Tantadruj, ki z zasedbo vrhunskih glasbenikov pripravlja konceptualno celoto štirinajstih uglasbitev Prešernovih pesmi. Ta bo letos izšla na zgoščenki z naslovom Kar je, beži,  na njej pa bodo zbrane pesmi: Kam, V spomin Valentina Vodnika, Vrba, Kar je, beži, K slovesu, Zapuščena, Pod oknom, Strunam, Dekletam, Zgubljena vera, V spomin Andreja Smoleta, Ukazi in Prošnja. Zgoščenka v angleškem jeziku bo predstavila priznane angleške prevode pesmi.

Člani ansambla Tantadruj bodo prihajajočo zgoščenko premierno predstavili s slavnostno koncertno izvedbo Prešernovih pesmi v sredo, 22. julija 2009, ob 20. uri pred Prešernovo hišo v Kranju. Vabljeni k ogledu! (M. J., foto: arhiv GTV)
 
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates