banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Kranj arrow Obnova vodnjaka ob kranjski župnijski cerkvi
Obnova vodnjaka ob kranjski župnijski cerkvi E-pošta
petek, 14. avgust 2009
kranj_obnova_vodnjaka_janeza_nepomuka1.jpg
V starem delu Kranja, ob fasadi župnijske cerkve, se bo predvidoma v prihodnjem tednu končala obnova vodnjaka Sv. Janeza Nepomuka z žalujočo ženo. Vodnjak, ki sodi med najlepše kiparske umetnine v mestu, je izdelal znani slovenski kipar Franc Bemeker.
 
Leta 1971/72 so ob južni fasadi župnijske cerkve v Kranju uredili Lapidarij, kamor so prestavili vodnjak Janeza Nepomuka. Kipa sta izdelana iz prvovrstnega cararskega marmorja, obod in dno vodnjaka pa iz beljaškega marmorja iz Koroške.
 
"Na spomeniku je bilo v zadnjih letih ugotovljenih več poškodb, saj je bila na več mestih poškodovana školjka vodnjaka, stiki so bili prazni, tako da je vodnjak puščal vodo. Vsa površina je bila prevlečena z vodnim kamnom, pomešanim z umazanijo.
 
kranj_obnova_vodnjaka_janeza_nepomuka2.jpgOpazne so bile tudi mehanske poškodbe (pluženje). Kip s hobotnico je bil na več mestih mehansko poškodovan, manjkal je del stopal, del prstov druge noge, po vsem kipu so bile posejane poškodbe od udarcev. Kip so načenjali tudi  atmosferski vplivi (kisel dež, zmrzal) ter golobji iztrebki, tako da je bilo stanje vodnjaka skrajno alarmantno," so sporočili iz Mestne občine Kranj.

Mojster za ohranjanje kulturne dediščine Leopold Šajn je opravil veliko dela, da je dotrajanemu kipu vrnil nekdanji izgled. Najprej ga je temeljito očistil, suho peskal nepoškodovane dele spomenika, odstranil zmehčani vodni kamen, utrdil preperete površine kamna z apnenim cvetom in pokital poškodbe z neagresivnimi polnili. Izdelal je tudi manjkajoče dele in jih pritrdil na poškodovana mesta, impregniral kip z vodoodbojnim silikonskim premazom, podvodne dele kipa pa je premazal še s premazom proti algam. Očiščena sta bila tudi obod in dno vodnjaka. (S. G., foto: Mestna občina Kranj)
 
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates