V Ljubljani ponovno odprli prenovljen Zavod Pod Strehco
torek, 03. maj 2022
Na svetovni dan Zemlje je v Zavodu Pod strehco v ljubljanskih Mostah, ki
se po novem imenuje 'Pokušina pod strehco' potekal dan odprtih vrat na
temo 'Hrane ne mečemo stran'. Zavod Pod strehco, ki ga bo sedaj vodila
Lenka Puh, socialna podjetnica in inovatorka je ob tej priložnosti
predstavila novo podobo prenovljenih prostorov, ter vlogo, ki jo bodo v
prihodnosti opravljali, med drugim, na področju zagotavljanja toplih
obrokov za socialno šibke, zmanjševanja presežkov hrane in preobrazbe
le-teh v novo vrednost, medgeneracijskega sodelovanja ter projektnega
sodelovanja s sorodnimi organizacijami trajnostnega in krožnega
razmišljanja. Ponovnega odprtja Zavoda se je udeležil tudi Aleš Irgolič,
državni sekretar z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
ter drugi visoki gosti. Minister je v svojem slovesnem nagovoru med
drugim poudaril: "Prepričan sem, da prav vsak izmed nas lahko prispeva k
trajnostni prehranski verigi, med drugim tudi s poseganjem po lokalni
hrani, ki ima kratke transportne poti in svežino, posledično pa tako
nastaja manj izgub in odpadne hrane. Z uživanjem raznolike hrane
vzpodbujamo raznoliko pridelavo in tako ohranjamo biotsko raznovrstnost.
S prijazno gesto doniranja hrane pa prispevamo k skrbi za sočloveka.«
Ogledal si je tudi predstavitev partnerskih projektov, ki se ukvarjajo z
izdelavo in pripravo trajnostnih izdelkov, izdelkov iz presežkov hrane
in ekološko pridelavo hrane. Zaprtje države pred dvema letoma zaradi
epidemije covida-19 je močno zaznamovalo delovanje Zavoda Pod Strehco.
Izkazalo se je, da po dveh letih zaprtja po enakem poslovnem modelu tudi
v bolj sproščenih zdravstvenih okoliščinah zavod ne bo zmogel ponovnega
zagona v taki obliki kot je deloval pred epidemijo. S ponovnim odprtjem
postaja povezovalnica, stičišče med različnimi institucijami, podjetji,
socialnimi kmetijami, akademsko in raziskovalno sfero ter drugimi
akterji, ki dajejo v ospredje samooskrbo, pridelavo in predelavo v
lokalnem okolju, ekološki vidik, kratke logistične poti ter ohranjanje
biodiverzitete. Strateška usmeritev delovanja Zavoda Pod Strehco je prav
na področju trajnostnega delovanja, ekologije, krožnih zgodb, delovanja
brez ogljičnega odtisa. Uporabo njihovega prostora za srečanja,
strokovne posvete, predstavitve, hekatone ter druge aktivnosti pa bodo
uporabniki plačevali v cenah za obroke. Denarna enota zavoda torej ne bo
evro, temveč "topla juha". Zato v Zavodu Pod strehco vabijo in pozivajo
vse, ki v Ljubljani poznajo starejšega občana ali občanko, upokojenca,
ki bi bil vesel zdrave juhe – da jih o tem obvestijo na
E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebuješ Javascript
ali
E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebuješ Javascript
Juho bodo podarili kot darilo, ne
da bi pri tem preverjali upravičenost s stališča socialno - finančnega
stanja. Seveda je pomembno, da zavodu ob tem stojijo ob strani tako
pristojne institucije, Mestna občina Ljubljana, kot tudi gospodarstvo in
zasebni podporniki. Donatorji, ki razumejo družbene potrebe s področja
sociale, trajnostne in krožne naravnanosti, bodo pomemben partner pri
delovanju Zavoda Pod strehco, a bodo v partnerstvu dobili tudi pomembno
referenco, ki jo bodo lahko vključili v predstavitve svojega družbeno
odgovornega delovanja. Zavod Pod Strehco je bil ustanovljen leta 2014.
Vsesplošna gospodarska in finančna kriza v letih 2009 do 2013,
dolgotrajne brezposelnosti, bivanjske, socialne, starostne in druge
stiske so takrat združile pet dobrodelnih organizacij: Lions in Rotary
Slovenije, Slovensko Karitas, Rdeči križ Slovenije in Zvezo prijateljev
mladine Ljubljana Moste – Polje, k skupnemu cilju - ustanovitvi Zavoda
Pod Strehco. Takrat je v okviru zavoda začela delovati tudi ljudska
kuhinja, ki je zagotavljala tople obroke socialno ogroženim po
subvencionirani ceni 50 centov, medtem ko so običajni gostje plačali
polno ceno in tako pokrili razliko stroškov. Pomemben vir hrane, ne pa
seveda vse, ki je bila potrebna za pripravo obrokov, so bile trgovske
verige, ki so zagotavljale svoje presežke hrane, ti pa so bili
porabljeni pri pripravi toplih obrokov.