banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow novice - šport arrow Po 54 letih padel sodniški stolp veslaškega centra
Po 54 letih padel sodniški stolp veslaškega centra E-pošta
torek, 12. januar 2010
bled_sodniski_stolp.jpg
Včeraj popoldne je v Veliki Zaki po 54 letih padel sodniški stolp veslaškega centra. Dogodek med prireditelji svetovnega veslaškega prvenstva 2011 na Bledu ni povzročil vznemirjenja, saj je bil konec stolpa, kot so zapisali v sporočilu za javnost, načrtovan, nadzorovan in zaželen. Stari stolp, ki so ga postavili za potrebe svetovnega prvenstva leta 1966, je namreč odprl prostor novemu, ki bo že maja letos nared na tekmi za svetovni pokal.
 
Podiranje stolpa v izvedbi podjetja SGP Tehnik iz Škofje Loke so v družbi poročevalcev spremljali tudi člani organizacijskega odbora SP v veslanju 2011. Njegov predsednik Janez Benčina je ob opozorilu, da je do začetka tekme za svetovni pokal še 135 dni, poudaril pomen rušenja starega stolpa, ki napoveduje začetek potrebnih del v Veliki Zaki. Predsednik Veslaške zveze Slovenije dr. Denis Žvegelj je izrazil zadovoljstvo, da bo novi stolp v nasprotju s starim večnamenski, saj bo imel tako čolnarno, gostil pa bo tudi prostore veslaškega muzeja. Direktor občinske uprave Občine Bled Boris Malej, ki v organizacijskem odboru skrbi za infrastrukturo in investicije, je zbrane obvestil, da so gradbena dela v Mali Zaki že skoraj končana, medtem ko so se z rušenjem sodniškega stolpa v Veliki Zaki šele začela - poleg novega sodniškega stolpa bo v ciljnem prostoru zrasla tudi nova tribuna za gledalce.

Zasnovo novega stolpa je predstavil priznani arhitekt Miha Kajzelj, skupaj s Sandro Banfi in Iztokom Lemajićem soavtor tega projekta. Kajzelj, dobitnik mednarodne arhitekturne nagrade Piranesi leta 2003, je razložil, da bo imel novi stolp tri funkcionalne ravni, vrhnji del pa bo služil tudi kot razgledna ploščad. "Stolp se bo v veliki meri zlil z okoljem, saj bodo zunanje stene prostorov steklene," je poudaril Kajzelj, sicer tudi priznan alpinist.

V imenu izvajalca del, podjetja SGP Tehnik Škofja Loka, je načrte predstavil tehnični direktor Igor Mrzlikar. Kot so se lahko prepričali udeleženci, se je stari stolp precej žilavo upiral gradbenim strojem. A na koncu je le klonil in prepustil mesto novemu, ki bo svojo funkcijo lahko začel opravljati maja. (Ob podiranju stolpa, iz leve proti desni:  Tim Farčnik, dr. Denis Žvegelj, Janez Benčina, dr. Peter Fajfar, Boris Malej. Foto: Črt Slavec)
bled_sodniski_stolp2.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates