banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Bohinj arrow Etnografski konec tedna v Bohinju
Etnografski konec tedna v Bohinju E-pošta
sreda, 20. julij 2011
bohinj_kmecka_ohcet_2010.jpg
Ta konec tedna bo v Bohinju minil v znamenju tradicionalnega vasovanja in kmečke ohceti, ki ju prirejajo že več kot 50 let in se uvrščata med najstarejše etnografske prireditve pri nas. Etnovikend v Bohinju se bo začel že v petek ob 20. uri, ko bodo člani Kulturnega društva Bohinj uprizorili igro v treh dejanjih Vasovanje. 
 
»V njej prikažemo večerno življenje na vasi, kot je nekdaj bilo. Dogajanje je postavljeno v idilično okolje vaškega jedra pod lipo v Srednji vasi,« je pojasnil Jure Sodja iz Turističnega društva Bohinj. Zaradi predstave na prostem bo cesta skozi vaško jedro v Srednji vasi v petek od 18.30 in 22.30 zaprta za ves promet. Obvoz bo urejen preko spodnje bohinjske doline.

V soboto ob 18. uri bodo pod Skalco v Ribčevem Lazu pripravili tradicionalno Kmečko ohcet. Tam bodo ob 19. uri odigrali prvi del igre (prihod na nevestin dom), povorka voz pa bo nato krenila proti cerkvici Sv. Janeza, kjer bodo ob 19.30 uprizorili bohinjsko šrango. »Mladi par se bo predvidoma ob 20. uri poročil v cerkvici, potem pa se bo povorka odpravila proti ženinovem domu na prireditvenem prostoru Pod skalco,« je povedal Jure Sodja. Tamkajšnje obiskovalce bo že od 18. ure dalje zabaval ansambel Dežur, igralci Kulturno-umetniškega društva Triglav iz Srednje vasi pa bodo odigrali še zadnje dejanje kmečke ohceti (prihod na ženinov dom).

»Zaradi prireditve bo od 19.40 do 20.10 oviran promet med Staro Fužino in Ribčevim Lazom, ker bo cesta čez most zaprta. V primeru dežja obe prireditvi odpadeta,« je še sporočil Sodja. 
(B. D., foto: Robert Balen, TD Bohinj)

 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates