banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Videoarhiv arrow Duhovni vidik človeka in stvarstva arrow V sedmih dneh, 12. februarja 2012 (300. oddaja)
V sedmih dneh, 12. februarja 2012 (300. oddaja) E-pošta
nedelja, 12. februar 2012

Kranj je v sredo ob slovenskem kulturnem prazniku obiskal predsednik države dr. Danilo Türk. Najprej se je s kranjskim županom Mohorjem Bogatajem sestal v Mestni hiši, nato pa sta na Glavnem trgu pozdravila vse obiskovalce jubilejnega Prešernovega semnja. 

Bogat Prešernov semenj je povsem napolnil staro kranjsko mestno jedro. Dela prost dan je kljub mrazu v Prešernovo mesto privabil ljudi iz vse Gorenjske. Naša ekipa se je pomešala med množico in mimoidoče povprašala, kaj jim pomeni kulturni praznik in kako dobro poznajo Prešernove pesmi.

Vrba, rojstna vas pesnika Franceta Prešerna, je v sredo znova oživela. Občina Žirovnica je v sodelovanju s tamkajšnjim Zavodom za turizem pripravila osrednjo proslavo in vrsto drugih zanimivosti.

Na Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica so v počastitev praznika pripravili pohod po Poti kulturne dediščine. Ta najstarejša tematska pot v Sloveniji povezuje kar pet kulturnih spomenikov v žirovniški občini, saj je iz teh vasi pod Stolom v svet odšlo veliko izobražencev, pomembnih za slovenski narod. 

Zdaj že nekdanji minister za kulturo dr. Boštjan Žekš je v sredo dopoldne obiskal pesnikov grob v Prešernovem gaju. Skupaj s kranjskim županom je položil venec k spominskemu obeležju.

Občina Radovljica, Javni sklad za kulturne dejavnosti in Glasbena šola Radovljica so v ponedeljek v baročni dvorani tamkajšnje graščine pripravili proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku.

V predprazničnem vzdušju so že v torek zvečer v kulturnem domu v Šenčurju priredili proslavo z naslovom Cikel življenja. Člani Kulturno-umetniškega društva Valentin Kokalj Visoko so v čast prazniku igrali, peli in recitirali Prešernove pesmi. 
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates