banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Škofja Loka arrow FOTO: Škofjeloški pasijon '09 na GTV - Gorenjski televiziji
FOTO: Škofjeloški pasijon '09 na GTV - Gorenjski televiziji E-pošta
sobota, 11. april 2009
V tisočletni Škofji Loki so v letošnjem postnem in velikonočnem času po devetih letih ponovno uprizorili Škofjeloški pasijon. V uredništvu Informativnega programa Gorenjske televizije smo pripravili polurno reportažo o tem spektaklu, ki bo na sporedu nocoj ob 21.00, jutri, v nedeljo, ob 18.00 in v ponedeljek ob 9.00. Vabljeni k ogledu!
Oddajo si lahko ogledate tudi v našem videoarhivu.

skofja_loka_pasijon0.jpgskofja_loka_pasijon1.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Škofjeloški pasijon je že daljnega leta 1721 napisal loški kapucin pater Romuald Lovrenc Marušič iz Štandreža. Njegovo delo velja za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo, napisano v slovenskem jeziku, in brez dvoma sodi med najelitnejšo kulturno dediščino slovenskega naroda.

skofja_loka_pasijon2.jpgskofja_loka_pasijon3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasijon je ena od t.  i. procesijskih iger oziroma množičnih spokorniških pasijonskih procesij, ki so se razvile iz srednjeveških liturgičnih sprevodov in so bile že v visokem srednjem veku znane po vsej Evropi.  Škofjeloški pasijon je bil v času baroka odigran le trikrat, leta 1721, 1727 in 1728. V takšni obliki, kot se je izvajal v času zapisa v 18. stoletju, je bil znova uprizorjen šele leta 1999. 

skofja_loka_pasijon4.jpgskofja_loka_pasijon5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasijon ima dva poglavitna razdelka. V prvem govori o človekovem padcu v greh, ki je delo hudobnega duha, v drugem pa prikazuje Kristusovo trpljenje, s katerim je bil človek odrešen. S tem prinaša upanje in svetlobo.

skofja_loka_pasijon6.jpgskofja_loka_pasijon7.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gledalec naj bi skozi predstavo spoznal greh in njegove posledice. Ob silnem Kristusovem trpljenju dobi priložnost, da se zave svoje grešnosti. Pasijon gledalcem ponuja možnost, da spremenijo svoje slabe navade ter najdejo upanje in odpuščanje. Kristus odrešenik se jim prikaže kot pot, resnica in življenje, ker z božjo pomočjo in močjo premaga svoje človeško bitje in ljudem daje možnost uresničitve Božjega.  

skofja_loka_pasijon8.jpgskofja_loka_pasijon9.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za spokorniške pasijonske procesije je bilo v navadi, da je bilo besedilo, kolikor ga je sploh bilo, zgolj razlaga slik, ki so nastopale v sprevodu. V Škofjeloškem pasijonu pa sta že opazna prehajanje v pravo dramatizacijo in nadgradnja slik z izvirnimi besednimi vložki.  

skofja_loka_pasijon10.jpgskofja_loka_pasijon11.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovrstne procesije imajo v sebi veliko dramatičnega, saj burno izražajo čustva, borbene misli ter mistično ali alegorično posnemajo in obnavljajo resnične dogodke. 

skofja_loka_pasijon13.jpgskofja_loka_pasijon14.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasijonske slike se v procesiji na prenosnih in prevoznih odrih pomikajo po ulicah in trgih starega jedra Škofje Loke. Izjemnost uprizoritve, ki jo je letos režiral Borut Gartner, se kaže tudi v velikem številu nastopajočih ljubiteljskih igralcev iz širše škofjeloške okolice ter Selške in Poljanske doline, ki v pasijonu nastopajo prostovoljno. 

skofja_loka_pasijon15.jpgskofja_loka_pasijon16.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poslanstvo Škofjeloškega pasijona je, kot so zapisali na spletnih straneh, strokovno ohranjanje in nadgrajevanje te sestavine kulturne dediščine, aktivno in prostovoljno povezovanje društev in posameznikov ter promoviranje loškega območja kot prostora z izjemno bogato in raznoliko kulturo.

skofja_loka_pasijon17.jpgskofja_loka_pasijon18.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Občinski svet Občine Škofja Loka je na redni seji novembra 2007 z Odlokom o gledaliških uprizoritvah Škofjeloškega pasijona odločil, da bo ga bodo ponovno uprizorili šele v letih 2015 in 2021. (A. Z., foto: P. D.) 

ŠKOFJELOŠKI PASIJON 2009 NA GTV - GORENJSKI TELEVIZIJI:
- sobota, 11. aprila 2009, ob 21.00
- nedelja, 12. aprila 2009, ob 18.00
- ponedeljek, 13. aprila 2009, ob 9.00
- četrtek, 16. aprila 2009, ob 19.00
- sobota, 18. aprila 2009, ob 18.00
- nedelja, 19. aprila 2009, ob 22.10
- četrtek, 23. aprila 2009, ob 21.00

 

 

 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates