banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Novice arrow občina Šenčur arrow Govorica lesa v Muzeju občine Šenčur
Govorica lesa v Muzeju občine Šenčur E-pošta
petek, 05. september 2008
sencur_muzej_lesenefigure1.jpg
V Muzeju občine Šenčur so v torek odprli razstavo Marijana Vodnika z naslovom Govorica lesa. Obiskovalci si lahko ogledajo izklesane lesene figure iz različnih kosov in vrst lesa.

Univerzitetni diplomirani inženir arhitekture Marijan Vodnik se je v javnosti kot rezbar prvič opazneje pojavil leta 2000. Ob takratnem odhodu v pokoj je našel več časa za oblikovanje lesa, ki ga je vzljubil že zgodaj v otroštvu. Prve njegove izpovedi o lesu so nastale pred več kot petdesetimi leti, pričujoča razstava lesenih figur pa je že 25. po vrsti.

"Pri meni je značilno to, da nisem nikoli posekal drevesa, da bi iz njega klesal, ampak me običajno kličejo ljudje, da bi ohranil izročila teh dreves," je za GTV pojasnil Vodnik.
 
Marijan Vodnik vedno kleše v en kos drevesnega debla in to ročno, v svež energetsko in sporočilno neuničen les, ki tako različno omamno diši. Na Vodnikovo veselje do oblikovanja lesa je močno vplival stric Maks Bergant, kamniški rezbar, kipar, pozlatar in restavrator. Njegov način izražanja v lesu mu je dovolil spoznati les pri klesanju in vrezovanju vanj, s čimer mu vedno znova omogoča zaznavanja sporočil iz življenjske dobe dreves.
 
sencur_muzej_lesenefigure2.jpgsencur_muzej_lesenefigure3.jpgsencur_muzej_lesenefigure4.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Jaz mislim, da nam imajo drevesa ogromno povedati in po starosti nekje presegajo vsa živa bitja, tudi človeka," je še dejal Vodnik. (I. K, foto: Štefan Svete)
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates