banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Videoarhiv arrow Glasbene prireditve arrow SSKJ 2 - novemu slovarju na pot, 1. oddaja
SSKJ 2 - novemu slovarju na pot, 1. oddaja E-pošta
petek, 29. maj 2015
V uredništvu GTV - Gorenjske televizije smo se lotili projekta dveh kulturno-izobraževalnih oddaj s skupnim naslovom SSKJ 2 – novemu slovarju na pot, v katerih smo večplastno odstrli družbene razsežnosti slovenskega jezika in njegovih jezikovnih priročnikov.

Kdaj in kje se je pojavil prvi slovar slovenskega jezika? Kaj je botrovalo njegovemu nastanku in kakšen razvoj od prve tiskane knjige do danes je doživel slovenski (knjižni) jezik s svojimi slovničnimi pravili? S priznanimi jezikoslovci in zgodovinarji smo se odpravili na potovanje v našo jezikovno preteklost. Slovenci smo, zahvaljujoč protestantoma Trubarju in Dalmatinu ter njunim somišljenikom, že v 16. stoletju dobili svoj knjižni jezik in se tako postavili ob bok drugim razvitim evropskim narodom.

V oddaji smo orisali zanimiv knjižnojezikovni razvoj slovenščine od znamenitih izdaj Katekizma, Abecednika in slovenskega prevoda Biblije do izdaje prve od petih knjig Slovarja slovenskega knjižnega jezika v letu 1970. Vabljeni k ogledu!

 
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates