banner_gtv_spletna_202103.png
Domov arrow Videoarhiv arrow Gorenjski odsev arrow SSKJ 2 - novemu slovarju na pot, 2. oddaja
SSKJ 2 - novemu slovarju na pot, 2. oddaja E-pošta
torek, 09. junij 2015
V uredništvu GTV - Gorenjske televizije smo se lotili projekta dveh kulturno-izobraževalnih oddaj s skupnim naslovom SSKJ 2 – novemu slovarju na pot, v katerih smo večplastno odstrli družbene razsežnosti slovenskega jezika in njegovih jezikovnih priročnikov.

Naš knjižni jezik je v skoraj pol tisočletja iz jezika preprostega kmeta zrasel v jezik z različnimi funkcijskimi zvrstmi, izjemno razširil svoje besedišče in ob tem doživel številne pravorečne in pravopisne spremembe. Te potrjujejo dejstvo, da je slovenščina bila in ostaja živ in nenehno razvijajoč se jezik, ki mora služiti najrazličnejšim sporazumevalnim potrebam govorcev. Tudi v 21. stoletju, v času nezadržnega tehnološkega razvoja, ki pred slovenščino in njene uporabnike postavlja nove izzive.  

Z jezikoslovci Inštituta Frana Ramovša pri ZRC SAZU smo pojasnili dejavnike, ki so vplivali na zdajšnjo pravorečno in pravopisno normo knjižnega jezika. Dotaknili smo se dolgotrajnih priprav slovaropiscev na izid novega slovarja sodobne knjižne slovenščine in predstavili vse pomembnejše novosti, ki jih ta v knjižni in spletni različici prinaša svojim uporabnikom. Vabljeni k ogledu!
 
 
< Nazaj   Naprej >
Free Joomla Templates